Naturbevarelse og formidling

Naturbevarelse og formidling

DAZA og EAZA

Odense ZOO er medlem af DAZA og EAZA, som er henholdsvis den danske og den europæiske brancheforening for akvarier og zoologiske haver. Vi tilstræber, at alle initiativer omkring naturbevarelse vil give et positivt afkast på naturen, gæsterne i ZOO og involverede samarbejdspartnere.

I Odense ZOO har vi valgt at fokusere på EAZA's mange avlsprogrammer i stedet for kun at hjælpe en enkelt art. Per 2020 var 400 zoologiske haver samt akvarier medlemmer af EAZA og dermed med i samarbejdet om at gøre en forskel og hjælpe blandt andet truede dyrearter med at formere sig.

Når der er oplagte anledninger eller kampagner i EAZA, vil Odense ZOO anvende midler til at øge formidlingen omkring dette og samtidig anvende kampagner for at indsamle midler til specifikke projekter gennem EAZA.

DAZA og EAZA

ZOO i verden

Hvert år donerer Odense ZOO penge til bevarelsesprojekter rundt om i verden via BIOTA - ZOO's egen fond til naturbevarelse.

BIOTA donerede i 2022 over 400.000 kroner fordelt på en lang række projekter, og vi planlægger at donere 800.000 kroner i 2023. Vi prioriterer at sprede donationerne ud på mange indsatser, da vi på den måde kan hjælpe flere steder ad gangen, og vi ved af erfaring, at selv mindre donationer ofte er af meget stor betydning i felten. 

Projekterne er mange og forskellige, men fælles for dem er, at de har en rød tråd tilbage til de dyr og historier, vi fortæller her i haven.

Herunder kan du se et par eksempler på nogle af de projekter, vi har givet støtte til de senere år. Listen tæller derudover også Red Panda Network, Save The Rhino, Asian Arks og Lion Tamarins of Brazil Fund

ZOO i verden

Saola - den asiatiske enhjørning

Kender du en saola?

Sikkert ikke. Den bliver set så sjældent, at den bliver kaldt den asiatiske enhjørning - og så er den det mest truede større pattedyr i verden.

Siden 2021 har vi støttet det særdeles svære arbejde med at forsøge at bevare arten, der aldrig er blevet observeret af en biolog i naturen, og som ikke er blevet fanget på kamera siden 2013. 

I videoen til højre kan du høre præsidenten for The Saola Foundation fortælle mere om arbejdet med at bevare saolaen.

Saola - den asiatiske enhjørning

Bevarelse af kæmpeskilpadder

Odense ZOO har de senere år støttet det direkte arbejde med at bevare de vilde kæmpeskilpadder på Aldabra.

Via donationer fra ZOO har Seychelles Island Foundation fået mulighed for at chippe kæmpeskilpadderne, så man på den måde kan følge deres færden og få en bedre forståelse for bestanden - og ikke mindst kan sætte ind, hvis man oplever et pludseligt dyk i antallet af vilde skildpadder.

Donationerne fra Odense ZOO er også gået til nyt feltudstyr, der letter arbejdet med at sikre bevarelsen af skildpadderne.

Du kan høre ZOO-direktør Bjarne Klausen fortælle mere om initiativet på linket her.

Bevarelse af kæmpeskilpadder

Doner en sut og støt girafferne

Gæsterne i Odense ZOO - og især de små af dem - kan selv være med til at støtte bevarelse af vilde giraffer i naturen.

Det har nemlig i mange år været populært blandt de mindste at aflevere sutter til girafferne, når de ikke længere selv skulle bruge dem.

På den baggrund valgte vi i 2019 at starte et nyt initiativ, hvor vi donerer 1 krone til Giraffe Conservation Foundation for hver sut, der bliver afleveret i vores girafstald. 

Doner en sut og støt girafferne