Historien

Historien

Odense ZOO siden 1930

Odense ZOO åbnede første gang Store Bededag 1930. Havens daværende direktør, Christian Jensen, havde i en årrække opdrættet fasaner, høns og duer i sin baghave. Interessen for hans dyr var meget stor, og han besluttede sig for at prøve at åbne en dyrehave, som det dengang blev kaldt. De første dyr i haven var to aber, en påfugl, et dådyr, et muldyr, et antal skader samt nogle marsvin. Den første dag havde Odense Dyrehave et imponerende besøgstal på ikke mindre end 5620 gæster. Selv sammenlignet med besøgstallet i dag er det et imponerende tal. I 1933 omdannedes haven til et aktieselskab og kom nu til at hedde Odense Zoo.

Odense ZOO siden 1930

Zoologisk have, tivoli og cirkus

Forretningen gik strygende og Christian Jensen kunne i 1946 købe et engområde på den anden side af Odense Å. Området blev indrettet til et tivoli og et cirkus, der hurtigt blev meget populært. I 1948 var Fyns Tivoli blevet så stor en succes, at det lille børnecirkus blev flyttet over til zoologisk have. Her blev ZOOs børnecirkus en attraktion, der tiltrak børn og forældre langvejs fra.

I 1950 døde Christian Jensen. Hans kone Kristine Jensen og datteren Birthe Jensen videreførte institutionen indtil 1962, hvor Fyns Tivoli blev solgt fra, da det var blevet en meget omfattende forretning.

Zoologisk have, tivoli og cirkus

Statsanerkendt zoologisk have

I 1980 overdrog Kristine Jensen Odense ZOO til Odense by som selvejende institution, dog fortsatte Birthe Jensen som direktør indtil 1986.

I 1983 blev ZOO statsanerkendt og fik dermed tilskud til driften fra staten. Zoolog Søren Andersen var direktør indtil 1992, hvorefter Hans Aage Kofoed overtog den daglige ledelse frem til 1. juli 2003. Hans Aage Kofoed blev efterfulgt af tidligere leder af Fjord & Bælt i Kerteminde, Henrik Lehmann Andersen, mens haven fra 1. oktober 2013 blev ledet af Jens Odgaard Olsson. Siden 1. oktober 2018 har Bjarne Klausen været direktør i Odense ZOO. 

Statsanerkendt zoologisk have

Odense ZOO udvider

I de sidste tyve år har haven udviklet sig meget. Den gamle tivoligrund blev i 1994 købt tilbage af Odense ZOO. I 1995 blev et engareal på 3,6 ha overdraget til ZOO og blev omdannet til et afrikansk flod- og savanne område kaldet Okavango efter flodområdet af samme navn i Botswana. Hver sommer kunne man nyde synet af store afrikanske fugle i det høje græs og i søerne eller se zebraer og strudse på savannen.

Det følgende år påbegyndtes byggeriet på det tidligere Tivoli-område. Besøgstallet var allerede da begyndt at stige, og behovet for bedre publikumsfaciliteter var påkrævet. Derfor blev den første bygning en ny hovedindgang med to billetsalg, en flot ZOObutik og en ny administration. På forpladsen blev en helt ny toiletbygning opført med gode handicap- og pusleforhold samt børnetoiletter til de mange små besøgende.

Odense ZOO udvider

Tivoli gør plads for endnu mere zoo

I 1997 begyndte ZOO for alvor at tage hul på al den nye plads fra det tidligere Tivoli. Et stort område blev indviet sommeren dette år, idet et løveanlæg, en imponerende afrikansk klippe og en “landsby” med afrikanske dværggeder blev opført op ad Okavango, således at det afrikanske kontinent fortsatte. En Asien-afdeling blev startet ved at flytte kamelerne fra den gamle del af ZOO til et anlæg præget af Mongoliet, hvor kamelerne stammer fra i naturen.

Tivoli gør plads for endnu mere zoo

Musik- og spillested blev til spisested

Den eneste tilbageblevne bygning fra Tivolitiden er en sjov bygning med en blandet fortid som musik- og spillested. Bygningens facon med det toppede tag og den indvendige “paraply” blev renoveret i 1997 og næsten alle materialer blev udskiftet. Huset kom til at hedde “Kathmandu” og fungerede som asiatisk spisested. Lige udenfor spisestedet blev en ny legeplads opført samme år, og blev hurtigt det mest populære sted for børnefamilier, de små skoleklasser og børnehaver.

I 2016 gennemgik spisestedet endnu en renovering og skiftede navn til Chunga. Legepladsen blev ligeledes lavet om til glæde for ZOOs yngste gæster.

Musik- og spillested blev til spisested

Anlæg til tigere

I 1998 stod et meget flot anlæg til sibiriske tigere klar. Det nye anlæg er præget af Sibirien med birke- og fyrretræer og en klippetunnel, som tigerne kan gå op over, og som publikum kan gå igennem og opleve dyrene på mange forskellige måder.

Måske tror man. at dyrene bliver rigtig glade for at få bedre forhold og mere plads. Men sådan forholder det sig ikke! Dyrene er mest trygge ved deres gamle, vante omgivelser og reagerer ikke altid lige positivt for alle de gode intentioner, der er lagt i et nyt anlæg. Først efter en måned havde tigerne vænnet sig til at bruge hele anlægget.

Anlæg til tigere

Chimpanser flytter ind

Næste store projekt i Odense ZOO blev i 1999 opførelsen af et anlæg til chimpanser. Anlægget er et af de bedste i Europa. Det lyder jo meget flot, men faktum er, at mange moderne zoologiske haver byggede nye anlæg til menneskeaber i 80'erne, hvor tendenserne godt nok var at aktivere aberne og vise så meget naturlig adfærd som muligt, men en anden tendens var, at det skulle være nemt at gøre rent for dyrepasserne. Det sidste har gjort at mange menneskeabeanlæg i Europa består af epoxy-overflader, som er nemme at rengøre men lader meget tilbage i aktivitetsmuligheder. Anlægget i Odense ZOO er præget af, at hele bunden i anlægget består af ½ meter tykt lag barkflis, som giver et fantastisk godt miljø og mulighed for at gemme foderemner. Derudover fik de et komplekst klatrestativ, som giver aberne aktivitetsmuligheder i 3 dimensioner.

Chimpanser flytter ind

Oceanium

I 2001 åbnede Oceanium. Det var til dato det største projekt i en dansk zoologiske have. 60 mill. kr. kostede det. Idéen opstod da en gruppe fynske erhvervsfolk og formand for Odense ZOO, Anker Boye, satte sig for at få en stor turistattraktion sat i værk. Arbejdstitlen blev "Oceanium" og var tænkt som historien om de 7 verdenshave, men jo mere projektet blev gennembearbejdet, endte det med et tema om Sydamerika - helt konkret er formidlingen baseret på "Rejsen igennem Sydamerika".

Sydamerika er et specielt kontinent med alle klimatyper fra den tropiske hede til den subantarktiske kulde. Således blev afdelingen delt ind i 4 dele, som fører publikum fra den fugtige tropiske del til den tørre kolde del.

Oceanium

Tropisk varme

Troperne præsenteres i en udendørs voliere, hvor publikum har adgang, med forskellige fugle og pattedyr. Undervejs er der fodspor af tapir, flodsvin, en indianer og jaguar. De to sidstnævnte møder man dog næppe.

Efter den første del af turen i den indre regnskov stiger temperaturen og luftfugtigheden, fuglene synger og et gigantisk dyr stikker næseborene op af vandet i det store bassin. Ser man godt efter, er der flere af de store grå kroppe - det er søkøerne. De lever i vand hele deres liv og kommer aldrig på land. De æder planter, så derfor kan de svømme rundt imellem fiskene uden at æde dem. Nogle af fiskene er godt på vej til at måle 1 meter i længden; det er maller: Spademaller og de rødhalede maller. Fodermængden til søkøerne er helt enorm, idet hver kan æde 10 % af sin egen vægt - den tungeste vejer 800 kg, så det kan virkelig blive til noget, når 5 søkøer skal fodres. Videre på rejsen går det ned under vand først i ferskvand siden i varmt saltvand med koralrevets forunderlige farveskalaer af fisk: Gule, orange, blå og grønne.

Tropisk varme

Antarktisk kulde

Efter en tur i det varme koralrev bliver det koldere på rejsen, både hos dyr og publikum. Temaet er de frie vandmasser, hvor man kan hilse på en blæksprutte og en spækhugger, indtil vindens tuden høres i det fjerne, og der er fast grund under fødderne. Et panorama af isgletschere, klipper og sne møder den rejsende, og en stor flok pingviner er enten på land eller svømmer i bassinet, hvor de kan ses under vand. En polarekspedition har læsset materialer af til pingvinobservationer, og man kan se skitser af pingviner lag for lag, eller lytte sig frem til pingvinens unge i kolonien.

Antarktisk kulde

Kæmpeskildpadder

I 2006 blev det kæmpeskildpaddernes tur til at få et stort nyt anlæg.
"Skildpadderens Giganter" blev bygget med stor hensyntagen til de forhold, som de store skildpadder lever ideelt under. Dvs. ekstrem tørke og masser af lys. Sådan er der nemlig på Aldabra øerne i det Indiske Ocean, som kæmpeskildpadderne oprindeligt stammer fra. I det nye anlæg er det også muligt at lave regnvejr på komando!

Masser af formidling kom også til sammen med anlægget. Børn kan bl.a. kigge ind til skildpaddeæg, kravle ind i skildpadders skjold og lære om evolution.

Kæmpeskildpadder

Træningsplads til tigere

I 2008 kom en ny stor hantiger til ZOO. Han indtog ZOOs udvidede tigeranlæg. 400 m2 større er anlægget. Kodeordet bag udvidelsen er hensynet til tigerens og gæsternes trivsel. En masse elementer til berigelse af tigeres hverdag er tænkt ind i byggeriet. Danmarks første træningsplads er opført. Her kan dyrepassernes lave præsentations- og berigelsestræning, mens ZOOs gæster kigger med.

Tigeren er et meget truet dyr, og den historie bliver fortalt, da børn og voksne skal  prøve at finde fæle krybskytter, der er ude efter tigeren.

Træningsplads til tigere

Europas største voliere

I 2009 fik pelikaner og flamingoer mulighed for at flyve! Odense ZOO var ved åbningen af denne voliere den første zoologiske have i Danmark, der ikke længere stækkede fugles vinger.

Europas største voliere

Afrikansk savanne

I 2011 blev engområdet, som Odense ZOO fik rådighed over i 1995, renoveret og de mange afrikanske fugle blev erstattet af hov- og klovdyr. Således flyttede flokken af giraffer til ”Kiwara” sammen med zebra, sabelantiloper og sitatungaer. Strudsene blev repræsentanter for fuglene som supplement til de afrikanske flyvende fugle i volieren.

Al formidlingen ved ZOOs afrikanske dyr blev designet i samme stil.

En café for de besøgende og lokaler til selskaber er beliggende i helt unikke omgivelser med udsigt over Kiwara-savannen og til løverne helt tæt på.

Afrikansk savanne

Det nye legeområde

Odense ZOO indviede i foråret 2016 et nyt stort legeområde i haven. På savannen ligger den 8 meter lange løve Chunga klar med åbent gab og inviterer børnene på opdagelse i sit frygtindgydende indre, gemmeleg i maven eller balanceleg på den imponerende hale. Fra de høje tårne er der udsigt til chimpanserne, som kan ses klatre i højderne på deres ø - og på Gobi-legepladsen kan de yngste udforske en forladt ørkenborg og tage på safari i jeep eller med tourbus.

Det nye legeområde

Nyt panda- og kænguruanlæg

I 2017 åbnede vi to nye store anlæg i Odense ZOO. Her kan røde pandaer kravle hen over hovedet på gæsterne, mens kæmpekænguruer kan krydse menneskenes sti i anlægget, der ligger smukt ud til Odense Å. 

Nyt panda- og kænguruanlæg

Skovtur i 12 meters højde

Årets nyhed i 2019 var Bøgetoppen - en 250 meter lang tur i trækronerne i op til 12 meters højde. Her kan havens besøgende komme helt tæt på den danske natur og blive klogere på livet i skoven og vandets rejse fra jorden til træernes top. 

Skovtur i 12 meters højde