Odense ZOO siden 1930

Odense ZOO åbnede første gang Store Bededag 1930. Havens daværende direktør, Christian Jensen, havde i en årrække opdrættet fasaner, høns og duer i sin baghave. Interessen for hans dyr var meget stor, og han besluttede sig for at prøve at åbne en dyrehave, som det dengang blev kaldt. De første dyr i haven var to aber, en påfugl, et dådyr, et muldyr, et antal skader samt nogle marsvin. Den første dag havde Odense Dyrehave et imponerende besøgstal på ikke mindre end 5620 gæster. Selv sammenlignet med besøgstallet i dag er det et imponerende tal. I 1933 omdannedes haven til et aktieselskab og kom nu til at hedde Odense Zoo.

 

Zoologisk have, tivoli og cirkus

Forretningen gik strygende og Christian Jensen kunne i 1946 købe et engområde på den anden side af Odense Å. Området blev indrettet til et tivoli og et cirkus, der hurtigt blev meget populært. I 1948 var Fyns Tivoli blevet så stor en succes, at det lille børnecirkus blev flyttet over til zoologisk have. Her blev ZOOs børnecirkus en attraktion, der tiltrak børn og forældre langvejs fra.

I 1950 døde Christian Jensen. Hans kone Kristine Jensen og datteren Birthe Jensen videreførte institutionen indtil 1962, hvor Fyns Tivoli blev solgt fra, da det var blevet en meget omfattende forretning.

 

Statsanerkendt zoologisk have

I 1980 overdrog Kristine Jensen Odense ZOO til Odense by som selvejende institution, dog fortsatte Birthe Jensen som direktør indtil 1986. I 1983 blev ZOO statsanerkendt og fik dermed tilskud til driften fra staten. Zoolog Søren Andersen var direktør indtil 1992, hvorefter Hans Aage Kofoed overtog den daglige ledelse frem til 1. juli 2003. Hans Aage Kofoed blev efterfulgt af tidligere leder af Fjord & Bælt i Kerteminde, Henrik Lehmann Andersen. 1. oktober 2013 blev Jens Odgaard Olsson ny direktør i Odense ZOO.

Odense ZOO udvider

I de sidste femten år har haven udviklet sig meget. Den gamle tivoligrund blev i 1994 købt tilbage af Odense ZOO. I 1995 blev et engareal på 3,6 ha overdraget til ZOO og blev omdannet til et afrikansk flod- og savanne område kaldet Okavango efter flodområdet af samme navn i Botswana. Hver sommer kan man nyde synet af store afrikanske fugle i det høje græs og i søerne eller se zebraer og strudse på savannen.

Det følgende år påbegyndtes byggeriet på det tidligere Tivoli-område. Besøgstallet var allerede da begyndt at stige, og behovet for bedre publikumsfaciliteter var påkrævet. Derfor blev den første bygning en ny hovedindgang med to billetsalg, en flot ZOObutik og en ny administration. På forpladsen blev en helt ny toiletbygning opført med gode handicap- og pusle forhold samt børnetoiletter til de mange små besøgende.

I 1997 begyndte ZOO for alvor at tage hul på al den nye plads fra det tidligere Tivoli. Et stort område blev indviet sommeren dette år, idet et løveanlæg, en imponerende afrikansk klippe og en “landsby” med afrikanske dværggeder blev opført op ad Okavango, således at det afrikanske kontinent fortsatte. En Asien-afdeling blev startet ved at flytte kamelerne fra den gamle del af ZOO til et anlæg præget af Mongoliet, hvor kamelerne stammer fra i naturen.

Den eneste tilbageblevne bygning fra Tivolitiden er en sjov bygning med en blandet fortid som musik- og spillested.

  • Zebra græsser, studs på savannen

Anlæg til tigere

I 1998 stod et meget flot anlæg til sibiriske tigere klar. Det nye anlæg er præget af Sibirien med birke- og fyrretræer og en klippetunnel, som tigerne kan gå op over, og som publikum kan gå igennem og opleve dyrene på mange forskellige måder.

Måske tror man. at dyrene bliver rigtig glade for at få bedre forhold og mere plads. Men sådan forholder det sig ikke! Dyrene er mest trygge ved deres gamle, vante omgivelser og reagerer ikke altid lige positivt for alle de gode intentioner, der er lagt i et nyt anlæg. Således ville hantigeren slet ikke ud af stalden i en hel måned efter flytningen, i hvert tilfælde ikke i dagtimerne. Ved at opsætte et kamera med infrarødt lys (usynligt for dyr, men det specielle lys, gør at man kan optage om natten) kunne vi konstatere, at han var ude og undersøge et lille stykke af det nye anlæg om natten. Og først efter en måned havde han vænnet sig til at bruge hele anlægget. Nu trives begge tigere godt i anlægget og benytter sig af alle de muligheder, der findes.

Bygningens facon med det toppede tag og den indvendige “paraply” blev renoveret og næsten alle materialer blev udskiftet. Huset hedder i dag “Kathmandu” og fungerer som asiatisk spisested. Lige udenfor spisestedet blev en ny legeplads opført samme år, og er i dag det mest populære sted for børnefamilier, de små skoleklasser og børnehaver.

 

Chimpanser flytter ind

Næste store projekt i Odense ZOO blev i 1999 opførelsen af et anlæg til chimpanser. Vi spurgte publikum, hvilke nye dyr de kunne tænke sig at se i ZOO, og fandt ud af at ét af de helt store ønsker var chimpanser. Da de passede godt ind i den afrikanske afdeling, og da chimpanser er overordentligt interessante dyr at formidle om, blev valget til det næste nye anlæg altså et chimpanseanlæg.
 
Anlægget er et af de bedste i Europa. Det lyder jo meget flot, men faktum er, at mange moderne zoologiske haver byggede nye anlæg til menneskeaber i ´80erne, hvor tendenserne godt nok var at aktivere aberne og vise så meget naturlig adfærd som muligt, men en anden tendens var, at det skulle være nemt at gøre rent for dyrepasserne. Det sidste har gjort at mange menneskeabeanlæg i Europa består af epoxy-overflader, som er nemme at rengøre men lader meget tilbage i aktivitetsmuligheder. Ganske vist har aberne fået mere beskæftigelse rundt om i de forskellige zoologiske haver, hvilket er godt, men nu kan vi med vores nye anlæg se en masse fordele i den måde, vi har valgt materialer på. Anlægget i Odense ZOO er præget af, at hele bunden i anlægget består af ½ meter tykt lag barkflis, som giver et fantastisk godt miljø og mulighed for at gemme foderemner. Derudover har de fået et komplekst klatrestativ, som giver aberne aktivitetsmuligheder i 3 dimensioner. Både chimpanser og publikum har taget godt imod anlægget og de tilhørende udendørs øer, som er placeret for foden af den afrikanske klippe.

Oceanium

I 2001 åbnede Oceanium. Det var til dato det største projekt i en dansk zoologiske have. 60 mill. kr. kostede det. Idéen opstod da en gruppe fynske erhvervsfolk og formand for Odense ZOO, Anker Boye, satte sig for at få en stor turistattraktion sat i værk. Arbejdstitlen blev "Oceanium" og var tænkt som historien om de 7 verdenshave, men jo mere projektet blev gennembearbejdet, endte det med et tema om Sydamerika - helt konkret er formidlingen baseret på "Rejsen igennem Sydamerika".

Sydamerika er et specielt kontinent med alle klimatyper fra den tropiske hede til den subantarktiske kulde. Således blev afdelingen delt ind i 4 dele, som fører publikum fra den fugtige tropiske del til den tørre kolde del.

Troperne præsenteres i en udendørs voliere, hvor publikum har adgang, med forskellige fugle og pattedyr. Undervejs er der fodspor af tapir, flodsvin, en indianer og jaguar. De to sidstnævnte møder man næppe, men ser man en flok aber krydse stien, er det rigtigt: "Kejserskægtamarinerne" er i volieren sammen med publikum.

Efter den første del af turen i den indre regnskov stiger temperaturen og luftfugtigheden, fuglene synger og et gigantisk dyr stikker næseborene op af vandet i det store bassin. Ser man godt efter, er der flere af de store grå kroppe - det er søkøerne. De lever i vand hele deres liv og kommer aldrig på land. De æder planter, så derfor kan de svømme rundt imellem fiskene uden at æde dem. Nogle af fiskene er godt på vej til at måle 1 meter i længden; det er maller: Spademaller og de rødhalede maller. Fodermængden til søkøerne er helt enorm, idet hver kan æde 10 % af sin egen vægt - den tungeste vejer 800 kg, så det kan virkelig blive til noget, når 5 søkøer skal fodres. Videre på rejsen går det ned under vand først i ferskvand siden i varmt saltvand med koralrevets forunderlige farveskalaer af fisk: Gule, orange, blå og grønne.

Efter en tur i det varme koralrev bliver det koldere på rejsen, både hos dyr og publikum. Temaet er de frie vandmasser, hvor man kan hilse på en blæksprutte og en spækhugger, indtil vindens tuden høres i det fjerne, og der er fast grund under fødderne. Et panorama af isgletscher, klipper og sne møder den rejsende, og en stor flok pingviner er enten på land eller svømmer i bassinet, hvor de kan ses under vand. En polarekspedition har læsset materialer af til pingvinobservationer, og man kan se skitser af pingviner lag for lag, eller lytte sig frem til pingvinens unge i kolonien.

Tæt på aberne

I 2004 kom der endnu mere Sydamerika i Odense ZOO. Et stort område, hvor der hidtil var placeret en blanding af dyr fra mange forskellige kontinenter, blev gjort sydamerikansk. Dødningehovedaberne fik et nyt hus og et stort udeanlæg. Det specielle var at lade publikum komme ind til aberne og således være helt tæt på et vildt dyr - en stor oplevelse! Alpacaer og nanduer blev flyttet fra andre anlæg i ZOO til deres rette oprindelse i "Sydamerika".
For de små gæster blev der bygget en indianerhytte på stolper og en "junglesti", hvor børnene kan klatre og være vilde som aber.
Området er blevet godt modtaget af ZOOs besøgende. Hos aberne lukkes publikum nu ind i hold og har en guide med, som fortæller om dødningehovedabernes natur.
Anlægget er åbent alle dage i skolernes sommerferie og i hele august måned samt alle weekender i foråret og efteråret.

Kæmpeskildpadder

I 2006 blev det kæmpeskildpaddernes tur til at få et stort nyt anlæg.
"Skildpadderens Giganter" blev bygget med stor hensyntagen til de forhold, som de store skildpadder lever ideelt under. Dvs. ekstrem tørke og masser af lys. Sådan er der nemlig på Aldabra øerne i det Indiske Ocean, som kæmpeskildpadderne oprindeligt stammer fra. I det nye anlæg er det også muligt at lave regnvejr på komando!

Masser af formidling kom også til sammen med anlægget. Børn kan bl.a. kigge ind til skildpaddeæg, kravle ind i skildpadders skjold og lære om evolution.

Første træningsplads til tigere

I 2008 kom en ny stor hantiger til ZOO. Han indtog ZOOs udvidede tigeranlæg. 400 m2 større er anlægget. Kodeordet bag udvidelsen er hensynet til tigerens og gæsternes trivsel. En masse elementer til berigelse af tigeres hverdag er tænkt ind i byggeriet. Danmarks første træningsplads er opført. Her kan dyrepassernes lave præsentations- og berigelsestræning, mens ZOOs gæster kigger med.

Tigeren er et meget truet dyr, og den historie bliver fortalt, da børn og voksne skal  prøve at finde fæle krybskytter, der er ude efter tigeren.

 

Europas største voliere

I 2009 fik pelikaner og flamingoer mulighed for at flyve! Odense ZOO var ved åbningen af denne voliere, den første Zoologiske have i Danmark, der ikke længere stækkede fugles vinger.


Hele Afrika-området omdannet til Kiwara

I 2011 blev engområdet, som Odense ZOO fik rådighed over i 1995, renoveret og de mange afrikanske fugle blev erstattet af hov- og klovdyr. Således flyttede flokken af giraffer til ”Kiwara” sammen med zebra, sabelantiloper og sitatungaer. Strudsene blev repræsentanter for fuglene som supplement til de afrikanske flyvende fugle i volieren.

Al formidlingen ved ZOOs afrikanske dyr blev designet i samme stil.

En café for de besøgende og lokaler til selskaber er beliggende i helt unikke omgivelser med udsigt over Kiwara-savannen og til løverne helt tæt på.

Print