Nyhedsbrev

Modtag nyheder fra Odense ZOO
* Ikke gyldig email adresse

Dyr fra diverse kontinenter

Afrika

Afrika er et kontinent med mange forskellige slags naturområder – lige fra tørre ørkener til frodige regnskove. Odense ZOOs Afrika kaldes Kiwara, hvilket betyder ”hjem”. Kiwara består af mange afrikanske dyr bl.a. chimpanser, hvis naturlige habitat er regnskoven. Verdens største savanne ligger i Afrika. I Odense ZOO kan gæsterne opleve et savanneområde, hvor giraffer, zebraer og andre dyr deles om græsset, alt imens løverne kigger på. Afrika er også et kontinent som er stærkt repræsenteret af mange forskellige fuglearter. I ZOO kan du bl.a. se pelikaner og flamingoer i Nordeuropas største voliere.

Slange (klippepython)
Python sebae

Pythonslanger er kvælerslanger, der fastholder et bytte med tænderne og kvæler/knuser det med den muskuløse krop. Således former den byttet, som sluges helt. Slanger er i stand til at gabe meget højt, idet over- og underkæbe ikke er fæstnet, som hos mennesker. De har ikke noget brystben, og kan udvide ribbenene betydeligt. Således er de i stand til at sluge byttedyr, som umiddelbart er meget større end slangen. Slanger er døve, men har et meget følsomt lugteorgan i ganen. Slangen henter duftmolekyler ind med tungen og stikker spidsen op i det ”Jacobsonske organ” og kan på den måde finde frem til et byttedyr. Slanger er ikke slimede. De er dækket af hårde skæl. Skællene på bugen er lige så brede som kroppen og hjælper slangen med at bevæge sig. En anden måde slangen bevæger sig på er ved at bugte sig af sted. På den måde kan den flytte sig næsten lige så hurtigt som mennesket kan gå – 5-7 km i timen.

Når slanger vokser kan de ikke være i deres hud og skifter derfor det yderste lag. Man siger de har ”hamskifte”. Forinden hamskiftet bliver slangen bleg i skindet, idet huden løsner sig. I den periode kan de ikke se ret tydeligt, da huden på øjnene også skiftes – ligesom et par nye briller. Hammen skiftes i èt stykke, som en strømpe der krænges af. Ofte vil der ligge rester i buret af den gamle hud – det ligner gennemsigtigt plastic.
 

Fakta

Længde:
Ca. 6.5 m

Føde:
Pattedyr, krybdyr og fugle

Levested:
De kan tilpasse sig mange forskellige levesteder, men foretrækker områder hvor der er vand i nærheden. Som navnet antyder opholder de sig også i klippefyldte områder. De sover ofte i huler, kan bla. findes i forladte termitboer. Man finder dem syd for Sahara.

Rugetid:
75-85 dage

Antal æg pr. kuld:
40-100 æg

Levealder:
Fangenskab op til 18 år