Nyhedsbrev

Modtag nyheder fra Odense ZOO
* Ikke gyldig email adresse

Dyr fra diverse kontinenter

Afrika

Afrika er et kontinent med mange forskellige slags naturområder – lige fra tørre ørkener til frodige regnskove. Odense ZOOs Afrika kaldes Kiwara, hvilket betyder ”hjem”. Kiwara består af mange afrikanske dyr bl.a. chimpanser, hvis naturlige habitat er regnskoven. Verdens største savanne ligger i Afrika. I Odense ZOO kan gæsterne opleve et savanneområde, hvor giraffer, zebraer og andre dyr deles om græsset, alt imens løverne kigger på. Afrika er også et kontinent som er stærkt repræsenteret af mange forskellige fuglearter. I ZOO kan du bl.a. se pelikaner og flamingoer i Nordeuropas største voliere.

Sabelantilope
Hippotragus niger
Sabelantiloper har deres navn fra de meget lange horn, som begge køn bærer. Hornene kan blive op til 1½ meter lange. Hos nogle antiloper er det kun hannen der bærer horn, men hos de større arter bærer hunnerne også horn. Brækker et horn, vokser det ikke ud igen som hos hjorte med gevirer. Hornene bruges i kampe om hunnerne og anvendes kun sjældent som forsvar mod rovdyr. 90% af de afrikanske antiloper er territoriale.
Hos sabelantiloper kan det være svært at se forskel på kønnene, men hunnerne er brunlige, mens den dominerende han er sort (det er hans farve, der har givet dem deres andet navn).
De fleste antiloper lever i Afrika, hvor hver art har tilpasset sig næsten alle levesteder fra ørken til fugtige regnskov. I Odense ZOO kan du også se sitatungaen, som er en antilope med særlig tilpasning til sump. Antiloper varierer i størrelse fra den lille kongeantilope på ca. 3 kg til elanden, der kan veje op til et ton, men alle har alligevel fællestræk. De er slanke dyr med lange ben, bygget til at løbe hurtigt. Bagbenene er ofte kortere end forbenene; en lav bagpart giver mulighed for hurtigere acceleration, når et rovdyr angriber. 

Sabelantiloper lever i familiegrupper bestående af et varierende antal køer med deres kalve og en enkelt tyr. I de første dage efter fødselen gemmer kalven sig i modsætning til andre antilopearters kalve, som kort tid efter fødslen er i stand til at følge flokken.

Sponsorer:
- OBH-Gruppen

Fakta

Føde:
Græs og blade
Levested:
Sabelantilopen på lever savanner og i åbne skove i det sydøstlige Afrika.
Kønsmoden:
2½-3 år
Drægtighed:
268-280 Dage/Days/Tage
Antal kalve pr. kuld:
Levealder:
15-19
Vægt:
Hanner: 200-270 kg, hunner: 190-230 kg
Levealder:
17-20 år