Eventyrlig VinterZOO

Søko (vestindisk)

Vestindisk søko (Trichechus manatus)

Søkoen er det eneste vandlevende pattedyr, der kun æder planter – og det gør den 6-8 timer hver dag. Når den er rigtig sulten, kan den æde helt op til 10% af sin egen vægt. Dens nærmeste slægtning er elefanten, hvilket ses på søkoens kraftige hud samt på tænderne, som minder om stødtænder.
Søkoen kan veje 900 kg, men er overraskende adræt. I vand kan den rulle, slå kolbøtter og svømme på ryggen. Søkøer danner ikke sociale bånd bortset fra mor og unge, der er sammen i to år.
I Odense ZOO fodres søkøerne hver dag kl. 14, og får et frivilligt sundhedstjek, mens dyrepasserne er tæt på dem. I 2003 fødte en af vores hunner den første søkounge nogensinde i Norden.

  • Føde

    Hav- og ferskvandsplanter

  • Levested

    Sydamerika

  • Levetid

    Op til 50 år i zoologiske haver

  • Vægt

    200-900 kg afhængig af om de bliver i floderne eller svømmer ud i havet

  • Drægtighed

    12-13 måneder

  • IUCN status

    Sårbar (VU)

    Item 1
    Item 2